Update: 10/06/2023
Bazka z tytułowej strony wyglądała na pierwszy rzut oka dość solidnie, przynajmniej w porównaniu z konkurencją (bo inne bazy tego typu też gdzieniegdzie występują). No więc sobie zeskrejpowałem i na start zrobiłem statystykę per kraj – vide poniższy wykres (nazywają to voronoi treemap). Niestety – nie jest różowo:
- jak widać – bazka jest bardzo US-centryczna
- w następnej kolejności – anglosasko-centryczna
- Ma – jak zawsze kurde – nieco burdel w danych. Np oddzielne kraje United Kingdom i Great Britain (które połączyłem) oraz mniejsze jednostki jak np England (tu już nie łączyłem). Ba, dla cheese.com “Middle East” to też kraj 🙂 już nie wspominając o tym, ze kilkanaście serów jest bezpaństwowych 😉
- Jak to w serkach – pomieszane są ze sobą sery w sensie gatunku czy tradycyjnego typu i w sensie produktu od konkretnego producenta.
- w związku z powyższymi nie wiem, na ile ma sens robienie innych zestawień na podstawie tych danych… ale jeśli ktoś ma pomysł, skąd wysmyknąć lepsiejsze, to będę wdzięczny za pinga, bo wiadomka: serki wśród jedzenia to jak lambiki wśród piw