Update: 01/01/2023

Zasadniczo jest to kopia https://rami.pl/struktura-pl-premier-2022/, tyle że tym większy kawałek tortu im więcej czekinów premier w danym stylu, a nie im więcej premier. Czyli różnice między oboma wykresami obrazują co jest popularne. Może być to mylące (bo niewątpliwie bardzo mocno wpływa na to model dystrybucji danych stylów i danych browarów), niemniej imho na tyle ciekawe, że w wolnej chwilce zrobię jakieś połączenie tych dwóch wykresów, by pokazywało różnice… Na teraz można sobie otworzyć oba wykresy w dwóch okienkach i porównywać optycznie, na pierwszy rzut oka sporo widać, np:

  • ipki dobrze się czekinują, lepiej niż z liczby premier by wynikało. Zwłaszcza hejzi ipki.
  • strong ipki lepiej się czekinują niż session ipki
  • lambikoidów kużwa nikt nie pije (no dobra, bo nie ma ich w lidlu)
  • Girbiki kochają grodziskie
  • Chlalne style (lager / pils / bitter / blonde itp) się chla a nie czekinuje
  • 50% czekinów premierowych hejzi ipek generują tylko 3 browary
  • w Lambikoidach 50% czekinów wygenerowały zaś tylko 2 browary
  • zaś w Sour – Smoothie / Pastry niemal 50% czekinków zapewnił jeden browar… Oho, przy okazji znalazłem buga we flourish, zależnie jak “dojść” gdzies na wykresie, potrafi zgubić część danych… jprdl… to wyłącze możliwość włażenia głębiej, bo robić w inny sposób chwilowo mi się nie chce 🙁