Ostatni update: 31/10/2022

UT Insights Demo specjalnie pod kątem takich porównań ma zakres danych, więc sobie dwie tabelki zrobiłem, dla stylów i krajów – porównanie liczby czekinów dla 4 miesięcy (lipiec – październik) zeszłego i tego roku. Zarówno style jak i kraje to top30 najpopularniejszych (w sensie największe liczby czekinów), w obu przypadkach cośtam z ciekawości dorzucone extra (dla krajów: suma 3 bałtyckich, dla stylów: suma 9 lambic / wild).

Aha, prezentowane % może potrzebują dodatkowego wyjaśnienia, bo dla stylów % global jest liczony względem wszystkich czekinów świata w porównywanych okresach, podobnie dla krajów, ale % PL w tabelce stylów to procent względem czekinków światowych ale tylko w danym stylu. W każdym przypadków dla uproszczenia % dotyczy sumy roczników, tu już dla uproszczenia nie rozbijałem.

Wniosków różnorakich wchuj. Jakieśtam najbardziej narzucające się:

  • zmiana liczby czekinów globalnie (minus 11.3%) wydaje się kolosalna. Niestety, cholera wie, na ile to wina kryzysu, inflacji, ubożenia społeczeństwa, na ile mijającej mody na kraft a na ile znużeniem UT
  • Warto pamiętać, że USA generuje niemal połowę wolumenu czekinowego, a więc ma kolosalny wpływ na te wszystkie procenciki, czy to generalne, czy to stylowe…
  • Wspomniane “znużenie UT” wydaje się mieć niepomijalne znaczenie, bo jak popatrzeć na to, w których krajach aktywność spada (i o jaki %), a w których rośnie, to trochę się wydaje, że kraje z większymi kraftowymi i untappdowymi tradycjami raczej nieco się zwijają, zaś nowe rynki (w szczególności: z punktu widzenia UT nowe) wciąż w miarę dynamicznie. Chyba kiedyś trzeba będzie tabelkę jakąś w temacie “wieku kraftu” pyknąć…
  • Acz ta dynamiczność ewidentnie przyhamowana nawet na rosnących czekinkowo rynkach – jeśli średni roczny przyrost liczby userów UT (którego aktualnej wartości niestety nie mam sposobu na wyszacowanie sensowne – UT metodą “na friendsów” dla świeżych roczników nie jest wiarygodne zaś UT Insights pokazuje z turystami) się utrzymał w miarę stały, to ewidentnie średnie liczby czekinków spadły, co by wskazywało na powiedzmy sytuację gospodarczą, większe napięcie budżetów domowych… ale równie dobrze może to być zmniejszenie przypływu nowych userów.
  • Chociaż – już nie na podstawie statystyk – co i rusz się z różnych krafcikowych kierunków słyszy o braku wzrostu sprzedaży czy wręcz zmniejszeniu się tejże… jeśli to ogólny trend w PL, a czekinków jednak przybywa, to wniosek, że UT coraz popularniejsze. No, chyba, że jednak geeki coraz więcej czekinują, al to też można w sumie podciągnąć pod popularność UT.
  • Chociaż w kontekście liczby czekinów akurat PL ma przypływ czekinujących z Ukrainy, ale też Białorusi czy od chuja Putina (vide chociażby statsy “krajowe” WFP)
  • wgl putinowski atak na Ukrainę oraz międzynarodowe sankcje (czy też może raczej “sankcje”) nałożone na ruskich wydają się mięć mniejszy niż spodziewany czy oczekiwany efekt, zarówno jeśli idzie o broniącą się wszak na własnym terytorium Ukrainę jak i na agresora z – przynajmniej teoretycznie – kłopotami gospodarczymi.
  • Dającym się jednoznacznie powiązać z sytuacją gospodarczą na świecie jest przenoszenie się cieżaru ze stylów nowofalowych na dużo tańsze style tradycyjne, zwłaszcza koncerniaki. Jedyny znaczący przyrost w skali świata odnotował Lager – Pale, zaś w top5 największych przyrostów 3 rodzaje pilsa… i co ciekawsze: w USA Lager-Pale traci, tam kryzys nie dał się aż tak we znaki geekom jak widać
  • Nie, nie jest to rok lagera. Tzn w pewnym sensie zawsze jest rok lagera, ale chyba nie o taki biega influenserom. Czemu nie? bo te lagerki to w stanach głównie z Sapporo , w europie Heineken. Ze sporymi przyrostami. Pilsy zresztą też z browarów takich jak Plznenski Prazdroj, Stella Artois, Staropramen, Carlsberg…
  • W skali świata (a więc i Stanów) widać mocne odejście od ipek i bardzo mocne od owocowych sałerków. w tym również trochę od tych w wersji pastry.
  • I tutaj PL się wyróżnia mocno, bo nie dość, że liczba czekinków rośnie, to jeszcze do tego Pastry Sour rośnie u nas najbardziej… Zaś najbardziej odbiegamy od średniej światowej jeśli idzie o spadki w temacie piw dyniowych – swoja drogą oba “ekstremalne” w tym kontekście style strasznie ziewające :>
  • Widać również w PL odejście nie tylko w strone lagerów / pilsów, zgodną z trendami światowymi, ale również generalnie lżejszych, tanśzych, chlalniejszych stylów, takich jak (wszystkie wysoko nad kreską) Session IPA, Belgian Blonde, Helles (dwa pierwsze z nich w skali świata głęboko pod kreską). Docent się cieszy.
  • Aaaaa, lambiczki i dzikusy u nas na plusie, na świecie na solidnym minusie – są i pozytywy 🙂
  • Za to niewesoło wychodzi skala naszego UT – polskie czekinki to solidnie poniżej 1 procenta światowych… zważywszy, że kręcenie średnich pomaga browarom (zwłaszcza w eksporcie) a wolumen czekinkowy podbija solidnie bayesowską średnią, to niestety brak popularności UT nie pomaga tym naszym bidulkom, krafcikowym browarom…

No dobra, widać jeszcze sporo rzeczy, acz to już sobie trzeba samemu popaczać, posortować itp, bo mi się pitu pitu odechciało :>

Aaaa, padło tytułowe pytanie czy się zwija, to i odpowiedź powinna paść: “No kuerwa chyba trochę tak”