Ostatni update: 21/12/2022

Wuja tam fenomen, jednak brzytwa ockhama działa. Niemniej można się tego było jedynie domyślać – na poprzednim wykresiku było widać dość szybki wzrost średniej kumulatywnej dla całej grupy stylowej “sour / pastry sour / fruit itp” – więc na szybko sprawdziłem jak to ma się per styl na UT, i wszystko jasne. Mimo, że wykres poniżej za bardzo zatłoczony i przez to nieczytelny, to i tak widać jednoznacznie:

  • Początki definiowane głównie przez “Fruit Beer” – zasadniczo browary koncernowe i regionalne
  • Wzrost średniej zapoczątkowany pojawieniem się kwaśnych stylów w ofercie browarów rzemieślniczych, początkowo bardziej tradycyjnych (gose, berliner), potem wersjami owocowymi
  • Kontynuacja trendu zapewniona (czego na wykresie już nie widać, ale sprawdziłem jkbc, by zweryfikować to, co podpowiada logika) już nie wzrostem stosunkowo stabilnych średnich tych nowych stylów, a raczej zwiększeniem wolumenu premier w ich ramach wobec zasadniczo braku przyrostu liczby premier dla Fruit Beer i Radlerów
  • Fruit Beer też zresztą z biegiem czasu zwiększał nieco swoją średnią kumulatywną, również dzięki przypisywaniu do tego stylu na UT pojedynczych piw kraftowych
  • Trend jak najbardziej utrzymany, acz już nie tak żywiołowy po pojawieniu się pastry, bo powstrzymuje go pojawienie się hard zeltzerów (najpierw różnych vanpurowych czy koncernowych, ostatnio kraftowych, ale średnia i jednych i drugi bardzo niska)

Widoczna na wykresie kolejność wg średnich kumulatywnych na dziś (no dobra, na przedwczoraj, bo dane z 19 grudnia) wydaje mi się hmmm… symptomatyczna dla krafciku.

W Wolnej chwili pewnie zrobię sobie wykresik – sumę tego i poprzedniego, pewnie będzie lepiej widać. Tutaj jeno by nie zapomnieć.