Update: 20/12/2022

Podobnie jak w poprzednim, metodyka:

  • pociągnięty komplet piw z PL browarów komercyjnych na UT
  • Wywalone wszystkie bez średniej (poniżej 10 ocen)
  • Wszystkie średnie liczone zawsze od najstarszego piwa w danej grupie stylów do danego miesiąca na wykresie. Jeśli w danym miesiącu nie było premier w rysowanej grupie stylów, to na wykresie nie ma kreski, ale na dalsze wyliczenia średniej nijak to nie wpływa.
  • Wszelkie powyższe średnie są liczone na podstawie daty premiery, niestety nie daty atomowych czekinków.
  • Liczby stosunkowo duże, per grupa stylów wygląda to tak (dla pełnego zagresu czasowego):
    • sour / pastry sour / fruit itp – 2173 piwa
    • lager / pils / bitter / blonde itp – 3175 piw
    • Session IPA / APA / PA – 1970 piw
    • IPA – 3254 piw
    • Strong IPA – 1048 piw

Zasadniczo to chciałem sobie popatrzeć na to, jak pastry sour robiły karierę, a trochę wygląda na to, że to skromny fragment kariery owocowych kwasów, nie to, że pastry. Na wykresie zaznaczone 3 potencjalnie istotne daty:

  • Atak Chmielu (start kraftu)
  • startu serii dzikusowych owocowych kwasów z łacińskimi nazwami jako umowny początek popularności różnych owocowych sałerków
  • premiery ART-30 jako umownego startu popularności pastry sour.

Acz będzie trzeba w wolnej chwili już jakoś per styl z uwzględnieniem liczby premier i czekinów popatrzeć na ten fenomen sałerków…