Update: 31/05/2023

na fejsie FAMu pojawila sie rolka, relacja czy jak to się tam zwie, z wypowiedzią znanego i lubianego Pana Szymona P, która to brzmiała tak (spisane ze słuchu, ale chyba wiernie)

Z Harltlebem wiąże się ciekawa historia. Mianowicie przedtem jak zaczęliśmy wozić Hartleba do Polski, do FAMu, to Hartleb był najwyżej ocenianym Kellerbierem na świecie. Zasłużenie, bo jest po prostu świetnym, genialnym piwem. Tylko ze, po tym jak zaczęło się u nas w FAMie to piwo ze szpuntów lać, zaczęło być oceniane bardzo surowo na untappdzie, bo mówię o untappdzie cały czas, no i spadło. Jest teraz chyba na 13 miejscu. Bo oni mieli ogólnie mało ocen, bo nikt tutaj untappda nie używa, jak się pewnie domyślacie. No i już jest 13tym kellebierem na świecie. Czy znaczy to, ze jest gorszym kellebierem? Bynajmniej. Jest dalej tak samo dobry. Wiec czy sugerujemy się untappdem we Frankonii? Nie, bo gdybyśmy się sugerowali untappdem we Frankonii, to prawdopodobnie nie przywieźlibyśmy 95% piw które teraz właśnie u nas pijecie.”

No i kurna coś mi zgrzytało tutaj, że chyba niecałkiem tak jest, więc sobie sprawdziłem jak temat wygląda na UT (piwko to https://untappd.com//b/brauerei-hartleb-unfiltriertes-vollbier/356768) . Niestety byłem w stanie ściągnąć czekiny wyłącznie od połowy 2019 roku, starsze szlag (tzn polityka chowania danych UT) trafił. Niemniej kilka rzeczy rzuca się w oczy:

  • Hartleb na UT nie jest 13tym na świecie Kellerbierem. Jest poza pierwszą 50tką. I to chyba od dość dawna, bo oceny z ostatnich tygodni powyżej średniej, więc nie one wywaliły piwo z top50. Obstawiałbym, że on głownie wypadł, bo hameryka zaczęła wypuszczać więcej piw w tym stylu i oceniać je po swojemu, hamerykancku… ostatnia tabelka na samiutkim dole wydaje się to dość dobitnie potwierdzać.
  • “Nikt tutaj untappda nie używa” – materiał nagrywany w Niemczech, we Frankonii… i po mojemu jest to kolejna pomyłka, odsyłam np tu: https://rami.pl/liczby-czekinow-i-srednie-ocen-per-kraj/ lub tu https://rami.pl/jak-sie-ocenia-w-roznych-krajach/ (kolumna Czkn / 1K Miesz / Rok) – w skrócie: w Niemczech robi się prawie 6 razy więcej czekinów niż w PL, zaś niemcy robią 2 i pół raza więcej czekinów per capita niż polacy (pozorna niespójność związana z inną metodyką w obu przypadkach)
  • Być może jest duża dywersyfikacja czekinowania – zależnie od landu cycuś, ale nawet tabelki dla tego konkretnego piwa tutaj na dole zdają się potwierdzać, że za Odrą jednak się je czekinuje 🙂
  • Jeśli zaś “prawie nikt” rozumieć jako stosunek liczby czekinów do sprzedanego wolumenu, to owo “prawie nikt” jest prawdą na całym świecie 🙂 żeby porównać musiałbym znać dane sprzedażowe, niestety nie są publiczne
  • “Zaczęło być bardzo surowo oceniane po tym, jak zaczęło się w FAM lać?” No coś jakby ni kuta, vide tabelka ze średnimi per rok (zdaniem UT w FAM zaczęło się lać w połowie 2021). Tzn całościowo ni kuta, bo w La Famiglia te oceny faktycznie były jednymi z niższych patrząc per knajpa (tabelka na dole – niższe acz dalekie od jakiegoś hejtu – w tym kontekście jeden z festiwali stosunkowo hejtersko wyszedł). Ale juz oceny w FAM były wyższe niż w rodzimym browarze no i co najważniejsze – średnie ocen per rok rosły (aż do dzisiaj). A warto pamiętać, że wobec sposobu wyliczania średniej bayesa samo zwiększanie liczby ocen, nawet gdyby pominąć wzrost średniej arytmetycznej daje dość dużo jeśli idzie właśnie o średnią bayesowską (tradycyjnie odsyłam tutaj: https://rami.pl/co-to-bayes/)

Zasadniczo, to z UT – jak z każdego narzędzi statystycznego – trzeba umieć korzystać, brać pod uwagę nieco więcej (najlepiej: dużo więcej) niż top50 światowe. W tym przypadku nawet głupie zerknięcie w top50 niemieckich kellerbierów daje sygnał, że ten Hartleb to coś potencjalnie fajnego… Chociaż jestem zarazem głęboko przekonany, że spróbowanie samemu >>> UT, to akurat wydaje się oczywiste.

Jeszcze informacyjnie: na dzisiaj to piwo ma średnią arytmetyczną 3.86854 zaś (stosowaną w listach top50) średnia Bayesa – 3.807, co daje 4te miejsce na liście top50 niemieckich kellerbierów.

no dobra, to jeszcze kilka tabelek obrazujących to co wyżej (i kilka innych dotyczących tego piwa w ujęciach innych przy okazji)